Europa Wschodnia jako przedmiot rywalizacji pomiędzy Zachodem a Rosją - Kwarciński, Adam (My University, 2009)
Praca stanowi próbę pokazania, że po 1991 roku Rosja dąży do odbudowania dawnej strefy wpływów, natomiast Zachód chce rozszerzyć swoją o byłe republiki sowieckie w Europie wschodniej. Jednocześnie należało zwrócić uwagę na narzędzia wykorzystywane w tej konkurencji, zarówno polityczne, gospodarcze, jak i militarne, czy różniły się od tych używanych w okresie Zimnej Wojny, w jakim stopniu były skuteczne, a więc na czyją stronę przechylały szalę zwycięstwa. Podział obszaru Europy Wschodniej na dwie części miał pokazać, jak wyglądała rywalizacja o kraje przejawiające różną orientację międzynarodową i poziom zależności od dawnego ZSRR: zdecydowanie prozachodnie Litwę, Łotwę i Estonię oraz silnie uzależnione od rosyjskiego partnera Białoruś, Ukrainę i Mołdawię
Eastern Europe as an object in influence zone competition between the West and Russia
Keywords: stosunki międzynarodowe; wpływy polityczne; polityka