Problematyka zarządzania karierami zawodowymi w przedsiębiorstwie na przykładzie Zakładu Energetycznego Kraków S.A. - Szarota Katarzyna (My University, 2004)
Celem pracy jest udzielenie odpowiedzi na pytanie czy zarządzanie ścieżkami kariery, czy też kariery zawodowej samej w sobie ma sens? Czy w sytuacji, kiedy coraz szybciej zmienia się na rynku pracy popyt na określone umiejętności i wiedzę, można w tradycyjny sposób planować przebieg swojej kariery zawodowej? Przeprowadzone badania miały pokazać, że jeśli chcemy skutecznie zarządzać naszą karierą, nie możemy ograniczać się tylko do jej planowania. Lecz powinniśmy stać się „strategami kariery”.
Keywords: kariera zawodowa; zarządzanie zasobami ludzkimi; ścieżki kariery; zarządzanie karierą; polityka kadrowa; planowanie kariery