Organizacja Pracy Aparatu Skarbowego propozycje i projekty zmian i ustaw - ocena na przykładzie Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu - Kmak, Anastazja (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie propozycji i projektów zmian mających na celu usprawnienie pracy urzędów skarbowych, poprawę jakości świadczonych usług oraz sprostanie obietnicom typu „przyjazny urząd”. W związku z przedstawionym celem pracy założono dwie hipotezy badawcze : 1. Przepisy podatkowe są niespójne, nieścisłe, często ulegają poprawkom i zmianom a ich interpretacje są bardzo zróżnicowane, co utrudnia funkcjonowanie zarówno podatnikom jak i organom podatkowym oraz generuje dodatkowe koszty systemowe. 2. Poprawa jakości świadczonych usług w urzędach skarbowych jest niezbędna w celu spełnienia obietnic m.in. w sekcji „przyjazny urząd” Analiza i ocena bieżącej i przyszłej koniunktury w kręgach skarbowych oraz weryfikacja postawionych hipotez przeprowadzona została na przykładzie Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu. Praca zawiera 4 rozdziały. W pracy wykorzystano dostępną literaturę akty prawne, Ordynację podatkową, ustawę o podatku dochodowym od osób prawych, ustawę o podatku dochodowym od osób fizycznych i ustawę o podatku od towarów i usług. Ponad to wykorzystane zostały materiały wewnętrzne Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu. Reasumując należy ujednolicić wykładnie prawa podatkowego we wszystkich urzędach w Polsce oraz ograniczać do minimum jak dotąd często wprowadzane zmiany w przepisach. Zreformować administrację skarbową zarówno pod względem poprawy jakości świadczonych usług w tym resorcie oraz w procesach stanowienia i interpretowania przepisów prawa podatkowego.
Organization of Work of Inland Revenue proposals and projects of changes and acts, evaluation on the example of Inland Revenue in Nowy Sącz
Keywords: organizacja; struktura organizacji; administracja skarbowa; organizacja pracy