Biznesplan jako narzędzie rozwoju małej firmy - Kosacka Małgorzata (My University, 2007)
Biznesplan jest jednym z czynników, które pomagają firmie przede wszystkim sprawdzić jej stan finansowy, możliwości i zagrożenia, oraz pozycję na rynku konkurencji. Czynniki te po wnikliwym przebadaniu i przeanalizowaniu przekazują nam wiele istotnych i cennych informacji na temat przedsiębiorstwa opisanego w planie. Daje on potencjalnemu inwestorowi rozeznanie co do powodzenia realizacji planowanego przedsięwzięcia oraz powodzenie wykonalności planu. Biznesplan jako narzędzie rozwoju małej firmy, jest więc podstawą pracy badawczej niniejszej pracy. Celem pracy jest zdobycie i usystematyzowanie wiedzy na temat sektora MSP, wskazanie uwarunkowań opracowania oraz wdrożenia biznesplanu w firmie budowlanej oraz wykazanie jego wpływ na rozwój i wzrost badanego przedsiębiorstwa. W pracy przedstawiono zakres wiedzy na temat sektora MSP w gospodarce rynkowej, jego rozwoju i znaczeniu oraz budowy i znaczenia w przewidywaniu wzrostu przedsiębiorstwa. Zaprezentowano przedmiot badania, czyli opisywane przedsiębiorstwo w ujęciu ramowym biznesplanu z wykorzystaniem zasad jego budowy oraz przedstawiono wyniki wdrożenia biznesplanu oraz dążeń rozwojowych przedsiębiorstwa.
Business plan as an instrument of small companies' development
Keywords: MŚP; biznes-plan; gospodarka rynkowa; planowanie strategiczne; formy rozowju firmy