Działania naprawcze w sektorze MSP na przykładzie Spółdzielni Pracy "Tarnowska Odzież" - Mróz, Aneta (My University, 2011)
Celem pracy jest próba przedstawienia restrukturyzacji oraz postępowania naprawczego w sektorze MSP na przykładzie Spółdzielni Pracy „Tarnowska Odzież”. Treść pracy zawarta jest w pięciu rozdziałach. Rozdział pierwszy przedstawia istotę i klasyfikację działalności gospodarczej, charakterystykę małych i średnich przedsiębiorstw oraz ich znaczenie w gospodarce. Drugi rozdział poświęcony jest procesom naprawczym w ramach restrukturyzacji przedsiębiorstw oraz genezie i dokładnemu określeniu pojęcia restrukturyzacji oraz warunkom, w jakich powinna ona przebiegać. W rozdziale drugim podjęto próbę klasyfikacji najważniejszych i najczęściej stosowanych rodzajów restrukturyzacji przedsiębiorstw oraz różnice pomiędzy restrukturyzacją naprawczą a rozwojową. Rozdział trzeci prezentuje zagadnienia metodologiczne, w których zawarto cel i zakres pracy, hipotezy i pytania badawcze oraz przedstawiono metody wykorzystywane w pracy do analizy Spółdzielni Pracy „Tarnowska Odzież”. Rozdział czwarty zawiera opis przypadku w którym przedstawiono historię Spółdzielni, jej strukturę, charakterystykę kondycji ekonomiczno – finansowej firmy oraz obecną sytuację firmy. W piątym rozdziale zidentyfikowano etapy rozwoju Spółdzielni na podstawie modelu Churchilla i Lewis oraz dokonano analizy potencjału rozwojowego firmy na podstawie analizy komponentów Przedsiębiorca-Organizacja-Strategia. W rozdziale tym oceniono postępowanie naprawcze oraz przedstawiono efekty jego przeprowadzenia. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu, artykuły z czasopism ekonomicznych. Na podstawie przeprowadzonej restrukturyzacji finansowej Spółdzielni Pracy „Tarnowska Odzież” w pracy potwierdzono postawioną tezę, że restrukturyzacja naprawcza stanowi postępowanie diagnostyczne, mające na celu usprawnienie systemu zarządzania i obejmujące zmiany systemowe.
The improvement action for small and medium-sized enterprises based on "Tarnowska Odzież" example
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; sektor MSP; restrukturyzacja naprawcza; diagnoza POS; studium przypadku; spółdzielenie