Analiza porównawcza zastosowania product placement w filmach adresowanych do kobiet i mężczyzn na podstawie wybranych przykładów - Augustyńska, Anna (My University, 2011)
Zjawisku zastosowania product placement została poświęcona niniejsza praca. Autorka postanowiła zająć się tym zagadnieniem, aby udowodnić, że sposób zastosowania w filmach tej formy reklamy różni się w zależności od tego, do kogo jest kierowany. Zdaniem autorki inny jest sposób ukazania produktów i usług w filmach kierowanych do kobiet, a inny w przypadku kina męskiego. Aby potwierdzić postawioną hipotezę, autorka dokona analizy wybranych pozycji filmowych, tj. trzech filmów adresowanych do kobiet (komedie romantyczne) i trzech, których odbiorcami są mężczyźni (filmy sensacyjne). W przeprowadzonej analizie autorka zwróci uwagę między innymi na rodzaj ukazanych produktów, typ zastosowanego product placement, sytuacje, w których pojawia się produkt i funkcje, jakie pełni. Na tej podstawie autorka przekona się, czy postawiona przez nią hipoteza była właściwa. Opis badania, analizy i wniosków poprzedzony będzie wprowadzeniem do tej tematyki. Najpierw autorka objaśni, czym jest marketing oraz scharakteryzuje jego elementy. Jeden z nich, promocja (czyli komunikacja marketingowa) będzie treścią rozdziału drugiego. Przedstawione zostaną narzędzia, z jakich korzysta przedsiębiorstwo w procesie komunikowania się z rynkiem. Następnie autorka postara się przybliżyć istotę product placement, a także wady i zalety tej formy promocji. Podane zostaną także przykłady lokowania produktu w różnych środkach przekazu. Jak już wspomniano, ostatni, czwarty rozdział pracy poświęcony zostanie przeprowadzonemu badaniu – jego opisowi. Wyniki badań potwierdziły postawioną hipotezę.
Comparative analysis of the use of product placement in movies for men and women on the basis of selected examples
Keywords: marketing; marketing-mix; komunikacja marketingowa; product placement; analiza porównawcza; film