Porównawcza i przyczynowa analiza sprzedaży oraz kosztów na przykładzie Spółdzielni Pracy "Żniwo" w Dębicy - Buch Alicja (My University, 2007)
W gospodarce rynkowej sprzedaż określa tożsamość przedsiębiorstwa, a jej rozmiary są jednym z istotnych wykładników sukcesu handlowego i finansowego przedsiębiorstwa. Sprzedaż jest głównym źródłem pokrycia kosztów przez przedsiębiorstwo. Przychody ze sprzedaży są źródłem dopływu środków pieniężnych nie tylko do przedsiębiorstwa, ale również do budżetu państwa. Kształtują się pod wpływem różnorodnych czynników. Znaczenie przychodów ze sprzedaży w działalności przedsiębiorstwa sprawia, że są one przedmiotem wnikliwej analizy. Koszty charakteryzują gospodarność przedsiębiorstwa i stanowią bardzo ważne kryterium decyzji zarządczych. Realizacja jednego z podstawowych celów działalności przedsiębiorstwa, jakim jest maksymalizacja zysku, może następować w wyniku oddziaływania na przychody i koszty, przy czym bariera popytu i stale rosnąca konkurencja powodują, że minimalizacja kosztów staje się głównym źródłem poprawy efektywności przedsiębiorstwa. Celem pracy jest szczegółowa analiza i ocena porównawcza oraz przyczynowa sprzedaży i kosztów, na tle ogólnej oceny sytuacji finansowej Spółdzielni Pracy „Żniwo” w latach 2001-2005 oraz ukazanie możliwości jej dalszego funkcjonowania w gospodarce rynkowej.
The comparative and causal sale and costs' analysis on the example of cooperative "Żniwo" in Dębica
Keywords: analiza ekonomiczna; analiza finansowa; analiza przychodów ze sprzedaży; analiza kosztów; Spółdzielnia Pracy "Żniwo"