Bankowość elektroniczna, stan obecny i perspektywy rozwoju na przykładzie ING Bank Śląski S.A. - Błażków, Elżbieta (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy było ukazanie dotychczasowego rozwoju bankowości elektronicznej w Polsce oraz jej dalszych perspektyw na przykładzie ING Bank Śląski S.A. Przyjęto dwie hipotezy badawcze: 1. Wprowadzane przez bank zmiany powodują zwiększenie efektywności korzystania z bankowości elektronicznej. 2. Na rozwój bankowości elektronicznej mają wpływ różne jego rodzaje, aby oferta bankowa stała się ogólnie dostępna. Obie hipotezy zostały w pracy zweryfikowane i stwierdzono ich prawdziwość. W toku weryfikacji wykorzystano dane wtórne (analiza ogólnie dostępnych informacji) oraz dane pierwotne przeprowadzone metodą obserwacji polegającej na niezauważalnym postrzeganiu badanego banku w naturalnych warunkach otoczenia. W celu zweryfikowania pierwszej z hipotez przedstawiono analizę produktów bankowości elektronicznej w ING Bank Śląski S.A. i ich rozwój od 1999 roku do dzisiejszych czasów. Wprowadzane produkty cechowały się różnymi właściwościami, z których w początkowym okresie nie każdy mógł korzystać, dopiero po analizie prób i błędów i wyciągnięcia z nich wniosków bank udoskonalił swój produkt. Podsumowując, w niniejszej pracy na podstawie ING Bank Śląski S.A. starałam się przedstawić historię, współczesność i przyszłość bankowości elektronicznej. Nie było to łatwe zadanie, gdyż bardzo trudno określić, co będzie się działo z bankowością za kilka lat – nawet analitycy bankowi popełniają błędy. Czas pokaże, dokąd zmierza, jakie trudności napotka, co wprowadzi do swojej oferty produktowej, a co nie będzie miało racji bytu. Jedno jest pewne, że bankowość elektroniczna nie powinna być oderwana od rzeczywistej placówki banku, ponieważ nasze społeczeństwo przywiązuje się do tradycyjnych form obsługi.
Electronic banking, current state and development perspective based on the example of ING Bank Śląski S.A.
Keywords: bankowość elektroniczna; elektroniczna wymiana danych; historia bankowości; bezpieczeństwo w bankach; karty bankowe; bezpieczeństwo transakcji internetowych; bezpieczeństwo w internecie