Działalność kredytowa Banku Spółdzielczego w Starym Sączu - kredytowanie osób fizycznych - Potoniec, Kinga (My University, 2011)
Celem pracy jest zaprezentowanie działalności kredytowej Banku Spółdzielczego w Starym Sączu na przykładzie osób fizycznych. Zanalizowano procedury udzielania kredytów dla dwóch kategorii osób: zaciągających kredyt konsumpcyjny i kredyt obrotowy. Praca zawiera 4 rozdziały tematyczno-analityczne. W rozdziale pierwszym przedstawiono bank jako instytucję działającą w określonym systemie, wykonywującą charakterystyczne czynności. Opisane zostały rodzaje banków jak również rolę jaka pełnią. W dalszej części został przedstawiony system bankowy, funkcje systemu a także podstawy prawne polskiego systemu bankowego. W rozdziale drugim omówiono działalność kredytową. Przedstawiony został kredyt i jego rodzaje jak również prawne formy zabezpieczenia kredytów. Opisana została także istota ryzyka kredytowego. Rozdział trzeci zawiera rys historyczny Banku Spółdzielczego w Starym Sączu, ogólną charakterystykę na podstawie bilansu, rachunku zysków i strat. Przedstawiona została oferta kredytowa a także organy władzy i struktura organizacyjna. Rozdział czwarty ma charakter badawczy. Opiera się na informacjach udzielonych przez Bank Spółdzielczy w Starym Sączu. Przedstawione zostało kredytowanie osoby fizycznej wnioskującej o kredyt konsumpcyjny jak również osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą ubiegającą się o kredyt obrotowy. Do każdego z wyżej wymienionych przykładów została przeprowadzona analiza zdolności kredytowej. W zakończeniu zawarte jest podsumowanie całej pracy z ogólnymi wnioskami. Praca została napisana przy pomocy dostępnej literatury przedmiotu a także dzięki materiałom udostępnionym przez Bank Spółdzielczy w Starym Sączu.
Consumer lending activity of Bank Spółdzielczy in Stary Sącz
Keywords: banki; system bankowy; banki spółdzielcze; kredyt bankowy