Bankowość elektroniczna w Polsce, jako przykład innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla banków - Koślak, Marek (My University, 2008)
Tematem pracy jest szeroko pojęta bankowość elektroniczna. W opracowaniu podjęto próbę przedstawienia wielu aspektów funkcjonowania e-bankingu, jego istotę, stan oraz ekonomiczne skutki prowadzenia usług bankowości elektronicznej przez banki. W pracy będę postawiono następujące tezy: - usługi bankowości elektronicznej nie są w wystarczającym stopniu poznane przez społeczeństwo, które przejawia niski stopień zaufania do tego typu usług - podstawą e-bankingu jest technologia informatyczna oraz jej nieustanny rozwój -bankowość elektroniczna zmienia oblicze i charakter funkcjonowania banków -bezpieczeństwo jako główny warunek funkcjonowania e-banku. W opracowaniu wykorzystano polską i zagraniczną literaturę, publikacje prasowe i materiały zamieszczane na witrynach internetowych. Podstawą nowoczesnej bankowości są technologie informatyczne i ich ciągły rozwój. Bankowość elektroniczna w Polsce świetnie się rozwija. Z kont internetowych korzysta już ponad 10 ml osób oraz zdaniem przedstawicieli Związku Banków Polskich nasza bankowość należy do bezpieczniejszych w Europie. Społeczeństwo posiada coraz większą wiedzę na temat funkcjonowania i bezpieczeństwa usług bankowych oferowanych drogami elektronicznymi. Pomimo wciąż niskiego zaufania do bankowości elektronicznej i przywiązaniu do tradycyjnych oddziałów bankowych, nowe pokolenie Polaków, przyzwyczajonych do korzystania z nowych technologii, będzie z pewnością coraz chętniej sięgać po oferty bankowości np. internetowej. Liczba użytkowników kanałów bankowych kanałów elektronicznych, będzie rosła wraz z postępującą informatyzacją społeczeństwa oraz malejącymi kosztami korzystania z elektronicznych kanałów przekazu informacji.
Electronic banking in Poland as an example of innovative technological solutions for banks
Keywords: bankowość elektroniczna; karty płatnicze; podpis elektroniczny; bezpieczeństwo danych; bezpieczeństwo w bankach