Zarys funkcjonowania przedsiębiorstwa turystycznego (na przykładzie biura podróży Jordan) - Wicher, Joanna (My University, 2011)
Celem pracy jest charakterystyka funkcjonowania biura podróży Jordan i jego perspektyw na rynku usług turystycznych. Charakterystykę przeprowadzono na podstawie dostępnych publikacji oraz materiałów informacyjnych biura. Jest to stabilna i rozwijająca się firma. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym opisano ogólną charakterystykę branży turystycznej, jej istotę oraz rodzaje usług turystycznych i rynek usług turystycznych. Rozdział drugi poświęcony jest podstawom prawnym funkcjonowania firmy turystycznej. Zostały w nim przedstawione źródła prawa turystycznego, rodzaje umów, elementy ubezpieczeń turystycznych oraz regulacje prawne, dotyczące turystyki. W rozdziale trzecim przedstawiono charakterystykę biura podróży Jordan, powstanie i rozwój, misję firmy i strategię działania, produkt i ofertę firmy oraz dokumenty w obsłudze ruchu turystycznego, które wykorzystywane są przez firmę. W czwartym rozdziale opisane są osiągnięcia w zakresie usług turystycznych oraz dalsze perspektywy biura.
An overview of travel agency operation. Case study of "Jordan" travel agency
Keywords: turystyka; usługi turystyczne; prawo; biuro podróży