Diagnoza ryzyka zawodowego na przykładzie Nadleśnictwa Stary Sącz - Klimczak, Katarzyna (My University, 2011)
Ryzyko zawodowe to prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych zdarzeń związanych z wykonywaną pracą, które mogą powodować straty, a w szczególności wystąpienie u pracowników niekorzystnych skutków zdrowotnych, w wyniku zagrożeń zawodowych w miejscu pracy lub sposobu wykonywania pracy. Występowanie ryzyka jest zawsze konsekwencją istnienia zagrożeń. Zagrożenia mogą być związane z każdym z elementów systemu „człowiek-obiekt techniczny-środowisko", których pewne właściwości powodują w określonych sytuacjach zakłócenia w funkcjonowaniu całego systemu bądź jego części, a w rezultacie – ich uszkodzenia. Zagrożenie jest wynikiem istnienia takich właściwości – czynników zagrażających – oraz sytuacji zagrażającej, która może (ale nie musi) doprowadzić do powstania strat. Ocena ryzyka zawodowego to ważny mechanizm służący bezpieczeństwu. Ocena ryzyka zawodowego to także określenie i realizacja działań mających na celu przeciwdziałanie zagrożeniom. Ocena ryzyka oznacza przetworzenie informacji o zagrożeniach i narażeniach w celu porównania ocenianego poziomu ryzyka z kryteriami akceptacji ryzyka i określenia kolejności działań redukujących ryzyko. Ocena ryzyka jest procesem, który ma dać odpowiedź na pytanie: jaki zakres ocenianego ryzyka może być zaakceptowany. Celem niniejszej pracy jest diagnoza ryzyka zawodowego występującego w Nadleśnictwie Stary Sącz, a także wskazanie działań ograniczających to ryzyko.
The valuation of the trade risk factors on the example of Stary Sącz forest inspectorate
Keywords: ryzyko zawodowe; praca; zagrożenia; Nadleśnictwo Stary Sącz; wypadki w pracy