jIRC - Klient sieci IRC - Stępień, Paweł (My University, 2008)
Mimo rozwoju technologii audio i wideo w Internecie, wciąż duże znaczenie i popularność mają programy umożliwiające prowadzenie rozmów w sposób tekstowy. Jest to rozwiązanie często praktyczniejsze, dające większą anonimowość, a jednocześnie zapewniające wrażenie konwersacji z drugim człowiekiem. Przykładami takich programów mogą być: Gadu-Gadu, Tlen, ICQ, iChat, Windows Live Messenger, itp. Prekursorem dla wspomnianych komunikatorów był Internet Relay Chat w skrócie IRC. Ten wynalazek Fina Jarkko Oikarinena spopularyzował i uprościł prowadzenie rozmów w Internecie. Mimo upływu niemalże dwudziestu lat od stworzenia pierwszej wersji, IRC wciąż cieszy się popularnością i ma wielu oddanych użytkowników. Celem niniejszej pracy jest stworzenie aplikacji klienckiej umożliwiającej prowadzenie rozmów w sieci IRC. Jako platforma programistyczna została wybrana Java Standard Edition 6.0 z użyciem środowiska Eclipse 3.2.1 z dodatkiem Visual Editor 1.2. Implementacja protokołu IRC została oparta o wersję zawartą w dokumencie RFC 2812: Internet Relay Chat: Client Protocol. W pierwszym rozdziale zawarto podstawowe informacje dotyczące IRC, krótką historię, strukturę, ogólne założenia funkcjonowania sieci, itp. Dalsza część pracy zawiera podręcznik użytkownika, opis programu od strony technicznej, na zakończenie przedstawiono przykłady innych klientów IRC.
jIRC - IRC network client
Keywords: internet; komunikowanie w internecie; komunikatory internetowe; aplikacje internetowe