Analiza komparatywna wybranych form finansowania inwestycji w małych i średnich przedsiębiorstwach (na przykładzie firmy Hempel Coatings Polska) - Zych, Monika (My University, 2007)
Celem pracy jest identyfikacja oraz ocena wybranych źródeł finansowania przedsiębiorstw sektora MSP. Praca składa się z pięciu części. Rozdział pierwszy definiuje pojęcie sektora Małych i Średnich Przedsiębiorstw (MSP). Przedstawiono w nim rolę sektora MSP w gospodarce Polski oraz Unii Europejskiej. Opisane zostały również formy prawne działalności gospodarczej przedsiębiorstw w Polsce: jednoosobowa działalność gospodarcza, spółki, spółdzielnie. W rozdziale drugim wyszczególnione zostały źródła pozyskania środków finansowych na realizację przedsięwzięcia inwestycyjnego. Przedstawiono formy finansowania działalności gospodarczej zarówno ze środków własnych jak i kapitałów obcych. Rozdział trzeci poświęcony został formie finansowania jaką jest leasing. Opisano w nim znaczenie leasingu dla działalności gospodarczej. Przybliżono przebieg transakcji leasingowej oraz wyszczególniono co jest niezbędne do jej zawarcia. Rozdział czwarty poświęcony został podatkowym i ekonomicznym aspektom leasingu. Przedstawiono w nim szerzej leasing operacyjno oraz leasing operacyjny odnawialny. W analizie projektów inwestycyjnych przedsiębiorstwa zastosowanie znajdują metody oceny projektu inwestycyjnego, a mianowicie: wartość bieżąca netto (NPV) oraz wewnętrzna stopa zwrotu (IRR). Rozdział piąty natomiast, jest czysto praktyczny. Jest w nim przedstawiony projekt inwestycji jaki zamierza zrealizować firma Hempel Coatings (Polska). Dokonano analizy tego projektu za pomocą wybranych metod oceny efektywności. Po opracowaniu wyników przyjęto, że dane przedsięwzięcie cechuje się opłacalnością.

One of the most important nowadays problems of Company acting in being developed market economy is affectivity of projects investment – and maintenance of financial liquidity, that is to say abilities to punctual regulations one’s own running obligation. The Management of the company must therefore administer to ensure that investments is most effective for the Company. Basic problem of estimation of investment – projects brings answers on question, relating alloys of return and risks, which firm can accept. Correct preparation analysis of affectivity of investment should help to take decision, which from project to choose. Presented work attempts to estimate investments projects. It consist five sections. It introduced theories of analysis of affectivity of investment material and practical in using. First part consists theory about Small and Medium Company Sector. It shows also different types of the company. The second section shows methods of affectivity of finance. In third part we can recognize history of leasing and its different types. This section shows also how transaction of leasing is make and who is needed to conclude the contract. Fourth part consist information about leasing of operating and renewable leasing. It shows how amortization and VAT are make. The last part, five, is empirical section. It is practical part. It shows affectivity of project which is realized by the company. This part used two methods: NPV and IRR.
Analysis of chosen form of sponsorship of comparative investment in small and medium enterprises (on example of firm Hempel Coatings Poland)
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; spółki; finansowanie przedsiębiorczości; leasing; kredyt; analiza komparatywna