Ewolucja stosunków gospodarczych między Polską a Ukrainą w świetle funkcjonowania Ukrainy jako samodzielnego państwa - Wesołowski Radosław (My University, 2004)
Celem pracy jest zaprezentowanie ewolucji stosunków gospodarczych między Polską a Ukrainą w świetle funkcjonowania Ukrainy jako samodzielnego państwa. Dokonano charakterystyki przemian systemowych w krajach Europy środkowo – wschodniej oraz charakterystyki gospodarki Ukrainy i jej rozwoju na przełomie lat 1991 – 2003. Przedstawiono polityczne i ekonomiczne uwarunkowania sytuacji wewnętrznej Ukrainy, opisano strukturalną przebudowę gospodarki i mechanizmów jej wdrożenia oraz dokonano oceny stanu gospodarki Ukrainy z punktu widzenia jej innowacji. Przedstawiono ewolucję stosunków gospodarczych pomiędzy Polską a Ukrainą z uwzględnieniem obrotu gospodarczego w pierwszych latach istnienia tych państw. Zwrócono uwagę na kierunki kształtowania się stosunków gospodarczych między Polską a Ukrainą i dynamikę polsko – ukraińskiej wymiany handlowej.
Keywords: stosunki gospodarcze między Polska a Ukrainą; przemiany systemowe; przebudowa gospodarki