Informacja i doradztwo dla małych i średnich przedsiębiorstw w programach pomocowych UE - Gutowska-Jedziniak, Marta (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie znaczenia informacji i doradztwa w procesach decyzyjnych małych i średnich firm oraz charakterystyka dostępnych instrumentów wsparcia publicznego w tym obszarze wraz z ich oceną w okresie finansowania unijnego 2004-2006. Do analizy wsparcia wykorzystano wtórne źródła danych, do których należały dokumenty programowe pomocy, raporty z ocen na różnych etapach realizacji poszczególnych działań, a także opinie beneficjentów w badaniach ewaluacyjnych. Ocena rezultatów wsparcia publicznego z zakresu informacji i doradztwa wobec MSP została oparta na metodyce oceny interwencji publicznej, w której stosuje się następujące kryteria: trafności, skuteczności, użyteczności, efektywności i trwałości. W ocenie ogólnej informacja i doradztwo ze środków pomocowych oferowana przedsiębiorstwom z sektora MSP jest uzasadniona pod względem trafności, skuteczności, użyteczności, efektywności i trwałości. W przypadku wsparcia pośredniego kryterium użyteczności i efektywności wypadło słabiej, gdyż rodzaje usług nie zawsze odpowiadały na rzeczywiste potrzeby MSP, a zatrudnieni doradcy nie zawsze posiadali wystarczające kwalifikacje do świadczenia specjalistycznych usług, głównie w przypadku parków i inkubatorów.

The aim of this master's thesis is to present the importance of information and advice in decision making processes of small and medium size enterprises (SME), as it relates to EU funding from 2004-2006, and to evaluate the characteristics and effectiveness of available public support instruments in this area. Analysis of public support is based on information derived from secondary sources, which include assistance program documents, reports of evaluations of the various stages of implementation of individual actions, and opinions of the beneficiaries in evaluation studies. Evaluation of results of public support in the area of information and advice to SME is based on the methodology of evaluation of public intervention, which applies the following criteria: accuracy, effectiveness, usability, efficiency and durability. Overall, information and counseling from the aid offered to companies in the SME sector is justified in terms of accuracy, effectiveness, usability, efficiency and durability. In the case of indirect support, aid results are weaker with respect to usefulness and effectiveness criteria, because the types of services have not always reflected the real needs of SME, and hired counselors have not always had sufficient skills to provide specialized services, especially in the case of parks and incubators.
Information and consulting for small and medium-sized enterprises in the EU support programs
Keywords: informacja; doradztwo; MSP; wsparcie publiczne; information; advice; SME; public support