Ocena płynności finansowej w aspekcie statycznym i dynamicznym na podstawie firmy NOVITUS S.A. w Nowym Sączu - Cichy, Monika (My University, 2013)
Celem pracy jest przeprowadzenie analizy i ocena płynności finansowej w aspekcie statycznym i dynamicznym na przykładzie spółki NOVITUS SA w latach 2008-2010. Główną metodą służącą zbadaniu problemu płynności, zastosowaną w pracy była analiza wskaźnikowa, która pozwoliła na przedstawienie poziomu, struktury oraz dynamiki w odniesieniu do płynności finansowej spółki w badanym okresie. W tym celu odniesiono się do sprawozdań finansowych spółki. Zapoznanie się z zagadnieniami teoretycznymi dotyczącymi płynności finansowej, źródłami informacji o jej poziomie, a także metodami pomiaru stanowiły podstawę do ukazania problemu. Analizy materiałów naukowych, książek, artykułów oraz aktów prawnych były pomocne w pisaniu pracy. W czwartym rozdziale w celu dokonania analizy płynności finansowej spółki NOVITUS posłużono się jej sprawozdaniami finansowymi w okresie 2008-2010 zamieszczonymi na stronie internetowej spółki.

The purpose of the thesis is carrying out the analysis and evaluation of financial liquidity in the static and dynamic aspects based on an example of NOVITUS SA between 2008 and 2010.The main method examining the problem of the liquidity, applied in the thesis, was the ratio analysis which enables to describe the level, the structure and the dynamism in relation to the company`s financial liquidity in the analysed period. For that purpose, it referred to the company`s financial statements. Reading the theoretical issues concerning the financial liquidity, the sources of information about its level, as well as the methods of measurement constituted the base for showing the problem. The analyses of scientific materials, books, articles and legal documents were helpful in writing the thesis. In the fourth chapter, in order to make the analysis of NOVITUS`s financial liquidity, the financial statements placed on the company`s website within the period of 2008 to 2010 were used.
Evaluation of financial liquidity in the static and dynamic aspects based on an example of NOVITUS SA in Nowy Sącz
Keywords: firma Novitus; płynność finansowa; bilans; rachunek zysków i strat; financial liquidity; balance; profit and loss account