Zarządzanie karierą własną pracownika na przykładzie przedstawiciela medycznego Pfizer Polska - Lompart Kamila (My University, 2005)
Czynnik ludzki jest niewątpliwie warunkiem sprawnego funkcjonowania organizacji na obecnym rynku. Dlatego też ogromnego znaczenia nabiera przyciąganie kadr, których zadaniem jest zapewnienie odpowiednio funkcjonującego planu działania, poprawa efektywności oraz kierowanie karierami w celu jak najlepszego dopasowania do zmieniających się warunków ekonomicznych i społecznych. Zarządzanie karierami pracowniczymi z pewnością jest nowoczesnym instrumentem motywowania i pomaga uniknąć nieprzewidzianych zachowań, na których może ucierpieć pracownik jak również sama organizacja. Celem części teoretycznej niniejszej pracy jest przedstawienie w postaci kilku modeli tematyki zarządzania karierą, a także pokazanie w jaki sposób organizacja powinna wpływać na rozwój zawodowy swoich pracowników.
Keywords: kariera zawodowa; zarządzanie karierą; przedstawiciel medyczny; firma Pfizer Polska; planowanie kariery; kierowanie karierą w organizacji