Wsparcie tworzenia i rozwoju podmiotów ekonomii społecznej jako perspektywiczna forma przeciwdziałania bezrobociu i wykluczeniu społecznemu w Polsce - Dąbrowska, Edyta (My University, 2011)
Tematem niniejszej pracy jest przybliżenie warunków tworzenia i funkcjonowania przedsiębiorstw ekonomii społecznej w warunkach polskiej polityki społecznej. Omówione zostały problemy bezrobocia, wykluczenia społecznego oraz dyskryminacji różnych grup społecznych, a także środki zaradcze stosowane przez rząd oraz przez organizacje pozarządowe. W pracy poddano weryfikacji hipotezę sformułowaną w sposób następujący: podmioty ekonomii społecznej, a wśród nich spółdzielnie socjalne, są skutecznym środkiem w ograniczaniu bezrobocia i zapobieganiu ekskluzji społecznej szczególnie w przypadku tak zwanych „trudnych grup” na rynku pracy (np. osób długotrwale bezrobotnych, byłych więźniów, mniejszości etnicznych, osób niepełnosprawnych i in.), w odniesieniu do których klasyczne instrumenty polityki społecznej są nieefektywne. Hipoteza została zweryfikowana pozytywnie w oparciu o aktualną problematykę narastającego bezrobocia w Polsce. Opracowanie to może posłużyć, jako swego rodzaju przewodnik po ekonomii społecznej lub poradnik dla osób, które byłyby zainteresowane utworzeniem podmiotu ekonomii społecznej. Szczegółowy biznesplan przygotowany w celu otrzymania poręczenia dla dotacji przyznawanej przez instytucję rynku pracy zawiera kompleksową analizę rynku oraz analizę finansową uwzględniającą konieczne do funkcjonowania spółdzielni socjalnej warunki.
Support for creation and development of social economy entities as a prospective form of combating unemployment and social exclusion in Poland
Keywords: ekonomia społeczna; bezrobocie; przeciwdziałanie bezrobociu; wykluczenie społeczne; przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu; Podmioty Ekonomii Społecznej