Analiza efektywności Metody Normy Alternatywnej w odbiorczej kontroli jakości - Połomski Pawel (My University, 2008)
Kontrola odbiorcza jest bardzo istotnym elementem z punktu widzenia poprawnego funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa. Podkreślić należy, iż kontrola odbiorcza pełni rolę decydenta w przedsiębiorstwie w kwestii aprobaty (akceptacji) pod względem jakościowym materiałów i wyrobów gotowych. Statystyczna kontrola odbiorcza (kontrola wyrywkowa) ma zastosowanie zarówno w fazie przedprodukcyjnej podczas kontroli materiałów jak również po procesie produkcyjnym, gdzie dotyczy kontroli wyrobów gotowych. Z punktu widzenia kontroli odbiorczej, warunkiem koniecznym do prawidłowego jej funkcjonowania w przedsiębiorstwie (organizacji) jest zastosowanie procedur dotyczących odbioru materiałów oraz wyrobów gotowych opartych o zasady matematyki oraz statystyki. Celem niniejszej pracy jest analiza skuteczności procedur kontroli odbiorczej dla materiałów oraz wyrobów gotowych na podstawie obowiązującej normy ISO 2859-1 dotyczącej metody alternatywnej. Procedura dotycząca odbiorów statystycznych zostanie omówiona i zaprezentowana na konkretnych przykładach.
Effectiveness Analysis of the Alternative Estimation Method for the Reception Quality Inspection
Keywords: wewnętrzna kontrola jakości; TQM; PN-ISO 8402:1996; statystyczna kontrola odbioru dostaw; ocena alternatywna; metoda normy alternatywnej