Ocena warunków pracy na przykładzie firmy P.H.U. Wiśniowski - Pietruszka, Sabina (My University, 2009)
Celem pracy jest teoretyczne przedstawienie koncepcji kształtowania się warunków pracy oraz ocena materialnych i społecznych warunków pracy w firmie P.H.U.WIŚNIOWSKI. Tematyka dotyka problemu jakim jest dostosowanie środowiska pracy do potrzeb jednostek, co nabiera szczególnego znaczenia zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdzie postęp technologiczny przyczynia się do zapominania o istocie i wartości pracownika. Wybór przedsiębiorstwa, na którego przykładzie została oparta część badawcza nie był przypadkowy - firma P.H.U. WIŚNIOWSKI jest to bowiem prężna, szybko rozwijająca się organizacja podejmująca coraz to nowsze wyzwania i inwestycje. Interesującym wydawało się, jak tak dynamiczna, zatrudniająca ponad 1000 osób firma radzi sobie z zapewnieniem stabilnych, a przede wszystkim bezpiecznych warunków do działania oraz jak rozwiązuje takie problemy jak organizacja zadań czy tworzenie klimatu organizacyjnego. Praca została przygotowana w oparciu o literaturę przedmiotu: zarówno z dziedziny zarządzania zasobami ludzkimi, jak i ergonomii, zachowania organizacyjnego i in. W celu przeprowadzania badania wykorzystano zarówno wnioski poczynione podczas bezpośredniej obserwacji, jak i wewnętrzną dokumentację firmy. Znalazły się tam pomiary badań sanepidu, regulaminy przygotowane dla potrzeb firmy, broszury, a także wiadomości pozyskane z rozmów z pracownikami. Praca podzielona została na cztery rozdziały. Pierwszy z nich zawiera szczegółowe wyjaśnienie pojęcia „warunków pracy”, określenie ich rodzajów oraz wpływu na subiektywne odczucia pracownika, wyrażające się w jego zadowoleniu bądź zmęczeniu, a nawet rodzącym się stresie. Wszystkie te czynniki mogą mieć związek z uzyskiwaną przez niego efektywnością, na co powinni zwrócić uwagę pracodawcy, szczególnie ci oczekujący wysokich wyników, a nie oferujący w zamian nic więcej poza wynagrodzeniem. Następny rozdział to opis poszczególnych czynników wchodzących w skład warunków pracy, z uwzględnieniem ich podziału na warunki: ergonomiczne, organizacyjne, społeczne, ekonomiczne. Każda osoba wykonująca swe zadania w określonym środowisku pracy znajduje się niejako w „centrum” występujących tam oddziaływań. W pracy zamieszczono więc informacje o wykorzystywanych w praktyce metodach minimalizujących negatywny wpływ tych czynników oraz zapewniających komfort pracy. Rozdział trzeci został poświęcony charakterystyce firmy WIŚNIOWSKI. Znajdują się tam podstawowe informacje o firmie, jej historii i przedmiocie działalności. Wiadomości zostały wzbogacone o analizę SWOT oraz określenie elementów tworzących misję przedsiębiorstwa. Czwarty rozdział stanowi szczegółowe omówienie warunków pracy w tym przedsiębiorstwie, w oparciu o wyżej przedstawiony podział na czynniki ergonomiczne, organizacyjne, społeczne i ekonomiczne. W ostatnim, podsumowującym podrozdziale znajduje się analiza skutków warunków pracy. Umieszczone tam informacje są określeniem rezultatów, jakie uzyskuje firma kształtując warunki pracy w określony sposób.
Evaluation of work condition based on example of P.H.U. Wisniowski
Keywords: warunki pracy; efektywność pracy; stres; ergonomia; zachowania organizacyjne; zarządzanie zasobami ludzkimi