Stres jako następstwo konfliktów w zespole pracowniczym - Szymańska Joanna (My University, 2006)
W niniejszej pracy autorka zajęła się gproblemem stresu pracowniczego. Istnieją dane wskazujące, że stres w środowisku pracy jest uznawany za jedno z głównych zagrożeń związanych z miejscem pracy. Stres obniża wydajność i motywacje do działania i może zwiększać liczbę błędów i wypadków przy pracy. Głównym celem pracy jest analiza wpływu stresu na zachowania się jednostki w zespole pracowniczym, jej sposób reagowania, oraz radzenia sobie w trudnych sytuacjach. Im lepiej bowiem pozna się specyfikę strategii radzenia sobie ze stresem, tym szybciej i bardziej skutecznie będzie można nauczyć się efektywnych sposobów przezwyciężania trudności.
Stress as a sequence of conflicts in working team
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; stres; kultura organizacyjna; zachowanie pracowników; konflikt pracowniczy