Źródła pozyskiwania kapitału dla małych i średnich przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem funduszy Unii Europejskiej w świetle badań - Marczyk, Ewelina (My University, 2013)
Głównym celem niniejszej pracy jest ocena źródeł finansowania oraz identyfikacja możliwych do pozyskania przez firmy mikro, małe i średnie, a także wskazanie najbardziej efektywnych metod pozyskiwania kapitału przez te przedsiębiorstwa. Aby zrealizować przedstawiony cel przeprowadzono kwestionariusz ankiety na grupie 48 przedsiębiorców. Kwestionariusz miał na celu udowodnienie w/w celu. Przeprowadzona analiza daje nam informacje, iż źródła pozyskania kapitału dla małych i średnich przedsiębiorstw nadal są trudno dostępne. Przedsiębiorcy napotykają na wiele barier utrudniających pozyskiwanie kapitału ze źródeł zewnętrznych, co w znacznym stopniu utrudnia ich rozwój. Udowodniono także, że kapitał pozyskany z Funduszy Unii Europejskiej znacząco wpływa na rozwój przedsiębiorstw sektora MŚP.

The main purpose of this project is to evaluate the sources of funding and identifying the possibility to obtain capital by micro, small and medium enterprises, as well as an indication of the most effective methods of raising this capital by these companies. To achieve the objective, a questionnaire was set out and conducted on a group of 48 entrepreneurs. The questionnaire sought to prove the above purpose. The analysis indicates that the source of capital for small and medium-sized enterprises is still scarce. Businesses face many barriers to raising capital from external sources, which greatly hinders their development. It has been proven that the Funds obtained from the European Union have a significant impact on the development of the SME sector.
Sources of winning of capitals for small and medium enterprises with particular taking into consideration fund of european union in light of research
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; finansowanie przedsiębiorstw; fundusze unijne; small and medium-sized companies; financing companies; EU funds; fundusze strukturalne; structural funds