Logistyka i e-biznes na podstawie firmy Amazon.com - Rycerz, Ewelina (My University, 2006)
Celem pracy jest zbadanie funkcjonowania firmy internetowej oraz sprawdzenie, w jaki sposób specyfika e-biznesu wpływa na rozwiązania logistyczne. Autor analizuje, które działania składają się na procesy e-biznesowe a które na logistyczne. Ponadto bada jak wygląda proces zakupu od momentu zapoznania się z ofertą sklepu internetowego, poprzez składanie zamówień, związane z tym płatności, dostawę produktu, na obsłudze klienta kończąc. Dodatkowo interesującym aspektem jest to, co dzieje się wewnątrz firmy, w jaki sposób oraz gdzie zamówienia są przetwarzane i realizowane oraz jaka technologia jest zaangażowana w te procesy. W tym celu wybrano do analizy jednen z największych sklepów internetowych, Amazon.com, lidera wśród detalistów on-line. Dwa pierwsze rozdziały są teoretycznym wstępem do dalszej części badawczej. Pierwszy zawiera wiele różnych definicji, oraz podstawowe informacje na temat logistyki takie jak koszty oraz logistyczny system informacji. Następny rozdział przedstawia meritum e-biznesu oraz czynniki istotne w prowadzeniu działalności internetowej, takie jak: sklep internetowy wraz z wyszczególnieniem płatności, bezpieczeństwa i technologii oraz marketing w Internecie. Trzeci rozdział zawiera opis firmy internetowej Amazon.com oraz jej historię i główne informacje dotyczące założyciela. Kolejny rozdział jest analizą firmy Amazon.com pod względem jej działalności w Internecie. W tym rozdziale znajduje się szczegółowy opis strony internetowej z opisem zawartości oraz jej funkcjonalności. Ponadto rozdział ten zawiera proces zakupu, krok po kroku. Ostatnią część stanowi opis technologii Amazon.com, która obsługuję stronę internetową oraz zajmuje się gromadzeniem, analizowaniem i przetwarzaniem informacji dotyczących produktów i klientów. Ostatni rozdział jest analizą dystrybucji tej firmy, łańcucha dostaw oraz systemu logistycznego z uwzględnieniem opisu procesów logistycznych oraz rozwiązań technologicznych.

This peace of writting covers information about logistics and e-business on the example of the company Amazon.com. The aim was to show the most important aspects of the activity of the on-line business and to show how the specification of e-business affect logistics solutions. The first chapter includes basic knowledge about logistics. There are written definitions and some information about costs and information system. The second chapter is also theoretical and it provides an information about e-business. Beside definitions there are also notes about on-line shop, like: payments, security and technology. The third chapter “Amazon.com” is about the founder, it’s history and strategy. This part is an introduction into the research of Amazon.com. The next chapter contains an analysis of the web page of Amazon.com, customisation and it follows steps of the process of buying. The last but not least information included in this part is about the internet technology. The last chapter is about logistics in Amazon.com. It is mainly focused on the knowledge about distribiution centre, logistics processes and transport. To sum up, this peace of writting provides information about logiostics and e-business in the biggest internet ratailer, Amazon.com.
Logistics and e-business. Amazon.com case study
Keywords: e-biznes; sprzedaż internetowa; logistyka; marketing internetowy; Amazon.com