Analiza cyklu życia przedsiębiorstwa rodzinnego na przykładzie cukierni „Jagódka” - Wala, Jagoda (My University, 2011)
Celem pracy jest wskazanie cech charakterystycznych firm rodzinnych, scharakteryzowanie przebiegu cyklu życia takich przedsiębiorstw z wyszczególnieniem poszczególnych faz. Dalszym celem jest zbadanie cyklu życia wybranego przedsiębiorstwa rodzinnego oraz umiejscowienie go w odpowiedniej fazie cyklu. Kolejnym celem jest porównanie teoretycznych cech charakterystycznych dla danego etapu cyklu z rzeczywistymi cechami wykazywanymi przez przedsiębiorstwo Pierwsza założona hipoteza badawcza brzmi: przedsiębiorstwa rodzinne różnią się znacząco od pozostałych form działalności gospodarczych w różnych aspektach ich funkcjonowania. Druga hipoteza zakłada, iż: złożoność cyklu życia firmy rodzinnej jest najważniejszym czynnikiem odróżniającym ją od innych przedsiębiorstw. Aby zweryfikować przyjęte hipotezy posłużono się wybranymi opracowaniami z literatury przedmiotu oraz dokumentacją wewnętrzną Cukierni „JAGÓDKA”. Pierwszy rozdział pracy poświęcono omówieniu teoretycznych podstaw działalności: zagadnień, definicji i modeli charakteryzujących firmy rodzinne. W rozdziale drugim scharakteryzowano cykl życia przedsiębiorstw rodzinnych ze wskazaniem cech szczególnych każdego z etapów oraz ukazaniem powtarzalności i odnawialności tego procesu. Kolejny rozdział poświęcono przedsiębiorstwu – Cukierni „JAGÓDKA”, opisując sposób jego funkcjonowania, zarządzania. Ostatni rozdział stanowi opis metod użytych do badania przedsiębiorstwa oraz przedstawia wyniki badania. Badanie metodą kwestionariusza diagnostycznego rozwoju organizacji Greiner’a uplasowało Cukiernię jako przedsiębiorstwo znajdujące się w fazie wzrostu przez wytyczne, lecz stojące przed widmem kryzysu biurokracji. Taki układ faz nie odpowiada etapom kolejno przedstawionym w modelu co potwierdza złożoność tworu jakim jest „JAGÓDKA”. Obie części niniejszej pracy – teoretyczna oraz empiryczna, pozwalają stwierdzić, iż firmy rodzinne kwalifikowane są jako unikatowe podmioty gospodarcze, na których działalność składają się normy dwóch systemów: rodziny i firmy. Strategia wzorcowej firmy rodzinnej stanowi wypadkową potrzeb obu systemów, co pozwala przedsiębiorstwu odnieść sukces rynkowy, a rodzinie utrzymać odpowiedni komfort ekonomiczny.
Life cycle of the family enterprise on the example of confectionery “Jagódka”
Keywords: przedsiębiorczość; przedsiębiorstwo rodzinne; cykl życia organizacji; rozwój organizacji