Motywacja pracowników poprzez zastosowanie bodźców materialnych i niematerialnych w kontekście oceny pracowników jednostki budżetowej - Lizoń, Małgorzata (My University, 2012)
W pracy przedstawiono istotę wpływu bodźców materialnych oraz niematerialnym na efekt pracy. Następnie omówione zostały problemy związane z motywacją pracowników oraz w jaki sposób przekłada się to na efektywność ich pracy. Zwrócono uwagę na proces jak i istotę motywowania. Starano się przedstawić różnicę pomiędzy motywacją a motywem. Równie ważnym aspektem było omówienie znaczenia, jakie ma ocena pracowników, gdzie zwrócono uwagę na zasady skutecznej oceny pracownika, jak również najczęstsze popełniane błędy. Jednak skupiono się na istocie wpływu czynników materialnych i niematerialnych na motywację pracowników. Zwrócono uwagę na zagadnienia ściśle związane ze skuteczną oceną pracowników. Został zbadany wpływ bodźców materialnych i niematerialnych na motywację na podstawie analizy jednostki budżetowej, jaką jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Przedstawiono aspekty samooceny, jako czynnika oddziaływającego na efektywność pracy jak również odpowiedzialność za powierzone zadania. Przeprowadzona analiza wśród pracowników ZUS pozwoliła dojść do wniosku, że dla przedstawionej jednostki budżetowej istotne jest, aby każdy z pracowników był poddany okresowej ocenie, co ułatwia kierowanie ludźmi. Duże znaczenie odgrywa znajomość kryteriów, gdyż ma to duży wpływ na wzrost motywacji wśród pracowników, co przekłada się na ich poziom zadowolenia. Przeprowadzone badania ukazały również błędy w przeprowadzaniu ocen okresowych, jak również ukazano, iż z powodów formalnych nie zawsze jest doceniany wkład pracy pracowników. Na przykładzie ZUS łatwo zauważyć, że bardzo ważne jest właściwe przeprowadzenie oceny wydajności i efektywności pracowników, bo pełni bardzo ważną rolę, zarówno motywacyjną, jak i komunikacyjną. Szczególne znaczenie dla pracowników ma przede wszystkim uzależnienie wynagrodzeń od rezultatów oceny, gdyż to przekłada się na poziom ich zadowolenia i oddania.

The main purpose of this study is to define which material and immaterial factors influence on the motivation of the ZUS employees. The study also determines a role of the periodic employee’s evaluation in their motivation process. The next purpose of this research is to examine if the employees getting a chance to make a self-assessment of their work, feel more responsible for their work results. Firstly, this study stipulates the role of the material and immaterial factors’ influence on the employees’ performance. Secondly, it shows a problem of the employees’ motivation process and its influence on their work results. The research also defines the process and the point of a motivation and tries to indicate the difference of definition between a motivation and a motive. The next crucial aspect of this study is to lay down the role of a motivation process and a successful employees’ evaluation. The research also points the frequent mistakes, making in the periodic employees’ evaluation process. In this study, ZUS is the budget unit, which is given as an example to define the material and immaterial factors’ influence on the employees’ motivation process. The study emphasizes a role of a employees’ self-assessment process as a main factor which affects the work productivity and responsibility. The survey, which was conducted between the ZUS employees, has given particular results and has let reach the conclusion that a periodic employee’s evaluation is very important in motivation process and it facilitates the process of human resources managing. The most important issue is to conduct an evaluation process correctly without any mistakes, because only successful employees’ appraisal guarantees the growth of motivation and improvement of communication between an employer and employees. The results of employees’ evaluation have to influence on workers’ salary, because it guarantees their self-satisfaction and their involvement.
Employee motivation through the use of tangible and intangible incentives in the context of the assessment of the budgetary employees
Keywords: motywacja; ocena umiejętności pracowniczych; wynagrodzenia; czynniki materialne; czynniki pozamaterialne; motivation; employee’s evaluation; salary; material factors; immaterial factors