Dynamika systemowa w analizie działania systemu Ubezpieczeń Społecznych w Polsce - Zabrzeska Małgorzata (My University, 2008)
Pierwsze formy instytucji ubezpieczeniowych pojawiły się już w starożytności. Z biegiem wieków instytucje zmieniały swój charakter oraz sposób swojej działalności, jednak zawsze na pierwszym miejscu stawiały sobie ochronę człowieka i jego działalności. W ostatnich dziesięcioleciach instytucje ubezpieczeniowe na całym świecie były poddawane licznym reformom. Reformy te, miały na celu usprawnić działalność Ubezpieczycieli . W Polsce również doszło do radykalnej zmiany w działalności przedsiębiorstwa, które na potrzeby tej pracy nazwiemy Ubezpieczycielem. Ubezpieczyciel jest obecnie potentatem ubezpieczeniowym na rynku krajowym. Zasadnicza reforma ubezpieczeniowa nastąpiła w 1999 roku i w niniejszym opracowaniu przeanalizujemy obecną sytuację Ubezpieczyciela, ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynniki, które doprowadziły do wprowadzenia reformy w życie. Przeanalizujemy również czynniki mające wpływ na sytuację Ubezpieczyciela. W prognozach dla Ubezpieczyciela wykorzystamy założenia Dynamiki Systemu, która obecnie cieszy się coraz większą popularnością w prognozowaniu przyszłości wielu instytucji. Bardzo pomocny w naszych rozważaniach będzie program komputerowy ithinkTM, który usprawnia prace nad modelowaniem przyszłości Ubezpieczyciela. Szczególnie interesujący jest problem ekonomicznego samofinansowania się systemu emerytalnego. System wpłat i wypłat jakiegokolwiek emerytalnego systemu na świecie powinien zapewniać jego funkcjonowanie bez dodatkowych zasileń, tzn. budżetowych dotacji. W pracy podejmujemy ten wątek jako główny, sprawdzając, do jakiego stopnia emerytalny system Ubezpieczyciela spełnia ten warunek.
The System Dynamics in the Analysis of the Polish Social Insurance System Operation
Keywords: systemy ubezpieczeń emerytalnych na świecie; system ubezpieczeń emerytalnych w Polsce; teoria dynamiki systemów; konstrukcja symulacyjnego modelu funduszu emerytalnego ubezpieczyciela; program komputerowy ithinkTM