Źródła przychodów w podatku dochodowym od osób fizycznych - Kosińska Jadwiga (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie i opisanie źródeł przychodu w podatku dochodowym od osób fizycznych. Przedstawiono podstawowe pojęcia dotyczące systemu podatkowego oraz podatku dochodowego od osób fizycznych. Opisano źródła przychodów z wykonywanej pracy. Zaprezentowano źródła przychodów z działalności o charakterze gospodarczym i scharakteryzowano przychody z działalności gospodarczej, działów specjalnych produkcji rolnej a także z najmu, dzierżawy, nieruchomości oraz odpłatnego zbycia. Omówiono źródła przychodów z kapitałów pieniężnych i praw majątkowych a także z innych źródeł przychodów. Zaprezentowano liczbowo wpływy do budżetu państwa z podatku dochodowego od osób fizycznych z poszczególnych źródeł przychodu w latach 1999-2002.
Keywords: podatek dochodowy; źródła przychodów; finanse; działalność gospodarcza