Analiza finansowa na przykładzie przedsiębiorstwa usługowego X - Kędryna, Renata (My University, 2013)
Funkcjonowanie jednostek gospodarczych wiąże się z ciągłym podejmowanie decyzji, poprzedzonych stosowną oceną stanu finansowego. W obecnej praktyce szczególne znaczenie przypisuje się analizie finansowej. Staje się podstawowym narzędziem wykorzystywanym do oceny działalności gospodarczej przedsiębiorstw i jego efektywności. Stanowi skuteczne wsparcie w procesie zarządzania. W niniejszej pracy dokonano prezentacji istoty oraz metod analizy finansowej na podstawie wybranych elementów sprawozdania finansowego, jakim jest bilans, rachunek zysków i strat oraz rachunek przepływów pieniężnych przy zastosowaniu oceny wstępnej oraz analizy wskaźnikowej. Właściwa analiza finansowa została przeprowadzona na podstawie danych liczbowych udostępnionych przez Przedsiębiorstwo X z lat 2009 – 2012.

The functioning of the business involves constant decision-making, preceded by an appropriate assessment of the financial statements. The current practice of particular value to financial analysis. Becomes the primary tool used to evaluate the economic activity of enterprises and its effectiveness. It provides effective support in the management process. In this paper we present the essence and the method of financial analysis based on selected elements of the financial statements, which is the balance sheet, profit and loss statement and statement of cash flows using a pre-assessment and ratio analysis. Proper financial analysis has been carried out on the basis of figures provided by Company X from the years 2009 to 2012.
Financial analysis on the example of a service company X
Keywords: analiza finansowa; metody analizy finansowej; bilans; rachunek zysków i strat; rachunek przepływów pieniężnych; wskaźniki finansowe; financial analysis; methods of financial analysis; balance sheet; income statement; cash flow statement; financial ratios