Niematerialne instrumenty motywacyjne w nowosądeckim oddziale AIESEC Polska - Haładus, Krzysztof (My University, 2012)
Niniejsza praca dyplomowa przedstawia funkcjonowanie nowosądeckiego oddziału AIESEC w kontekście stosowanego systemu motywacyjnego opartego wyłącznie na niematerialnych instrumentach motywacyjnych. Identyfikacja stosowanych bodźców, ocena ich efektywności oraz wpływu na poziom satysfakcji z pracy została dokonana na podstawie wywiadu z prezydentem stowarzyszenia i badaniem ankietowym jego członków. W wyniku badań ustalono, że wykorzystywane niematerialne instrumenty motywacyjne są dla członków ważne i zapewniają wysoki poziom satysfakcji. Efektywność stosowanych bodźców dodatkowo potwierdza wysokie zaangażowanie członków stowarzyszenia, osiąganie przez nich zaplanowanych celów i stały wzrost organizacji. Rezultatem badań jest wniosek, że system motywacyjny oparty wyłącznie na niematerialnych instrumentach motywacyjnych może skutecznie wspierać realizację celów organizacji.

Following Bachelor Thesis presents motivational system of AIESEC Local Committee in Nowy Sącz which includes only immaterial tools of motivation. Identification of available impulses, evaluation of its efficiency and influence on satisfaction level is based on interview with Local Committee President and survey among its members. Referring to the research immaterial tools used in AIESEC are important to members and assure high level of their satisfaction. Effectives of mentioned tools is additionally confirmed by significant engagement of members, reaching planned goals and constant growth of organization. The results of the research suggest that a motivational system based only on immaterial tools of motivation may effectively support realization of organizational goals.
Immaterial tools of motivation at AIESEC Local Committee in Nowy Sącz
Keywords: teorie motywacji; system motywacyjny; niematerialne instrumenty motywacyjne; motywacja w organizacjach pozarządowych; organizacje studenckie