Analiza wybranych systemów zarządzania na podstawie Microsoft Navision Attain i SAP R/3 - Antkiewicz Janusz (My University, 2006)
Zintegrowane Systemy Zarządzania są powszechnie stosowanym narzędziem technologii komputerowej w różnych rodzajach systemów gospodarczych jak: urzędy, instytucje, przedsiębiorstwa, firmy zarówno te mniejsze jak i większe. Na początku lat dziewięćdziesiątych informatyzacja został zdominowana przez wdrożenia systemów ERP. Początkowo wdrożenia podejmowane były przez duże zakłady, firmy dystrybucyjne. Dzięki temu firmy wdrażające, jak również sami użytkownicy zdobywali doświadczenie w tej jeszcze młodej dziedzinie informatyzacji. Obecnie również użytkownicy systemów ERP są dobrze wyszkoleni co umożliwia wymianę doświadczeń miedzy sobą. W chwili obecnej następuje bardzo dynamiczny rozwój zarówno firm które zajmują się wdrażaniem jak i samych producentów produkujących oprogramowanie wspomagające zarządzanie uwzględniające poszczególne, specyficzne wymagania danego przedsiębiorstwa, instytucji. Prawidłowo dobrany informatyczny system zarządzania często może przesądzić o rynkowym sukcesie przedsiębiorstwa. Kierownik, zamiast marnować czas swój i pracowników na wyszukiwanie i zestawianie danych, może się skupić na ważniejszych celach: zwiększaniu sprzedaży, zadowolenia klienta czy rozwoju firmy. Wdrożenie informatycznego systemu zarządzania powoduje, że wszystkie dane znajdują się w zasięgu ręki. Obecnie istnieje wiele rożnego rodzaju systemów zarządzania. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć BAAN, IfS, SAP, MOVEX, MBS Navision Attain, Symfonia, CDN Opt!ma (Comarch) . Celem tej pracy jest dokładna analizy 2 wybranych systemów zarządzania MBS Navision Attain i SAP R/3 które są jednymi z powszechnie stosowanych w firmach małej wielkości (Navision Attain) oraz średniej i dużej (SAP R/3).
The analysis of selected management systems on the base of Microsoft Navision Attain and SAP R/3
Keywords: Systemy ERP; SAP jako przykład systemu ERP; architektura systemu SAP R/3; ABAP Development Workbench; obsługiwane platformy; zabezpieczenia systemu SAP; strategie wdrożeniowe; Analizator R/3; Microsoft Business Solutions- Navision Attain