System motywacyjny przedsiębiorstwa (banku komercyjnego) na przykładzie Lukas Bank S.A. - Brzezińska-Lis, Barbara (My University, 2007)
Tematem niniejszej pracy jest analiza i ocena systemu motywacyjnego firmy Lukas Bank S.A. Firma ta jest jednym z czołowych banków w kraju, który dzięki połączeniu z francuskim inwestorem Caisse Nationale de Credit Agricole (jedną z większych międzynarodowych grup finansowych) odniosła sukces rynkowy w swojej dziedzinie. Na ten sukces niewątpliwie miało i ma wpływ wiele czynników m.in.: doskonała strategia marketingowa, produkty finansowe odpowiednio dostosowane do potrzeb ludzi, jednak najmocniejsza strona Lukas Banku S.A. to odpowiednio wyselekcjonowana, profesjonalna, dobrze wyszkolona i skutecznie motywowana kadra. Celem pracy jest identyfikacja zagadnień teoretycznych dotyczących procesu i narzędzi motywowania oraz próba oceny motywowania w konkretnej organizacji jaką jest Lukas Bank S.A.
The Enterprise’s Motivation Systems (commercial bank) on the example of LUKAS BANK Ltd.
Keywords: motywacja w przedsiębiorstwie; systemy motywacyjne; zarządzanie personelem; teoria treści; teorie procesu; teorie wzmocnienia motywacji; metody diagnozowania systemu motywowania; wynagrodzenia; pozapłacowe środki motywowania; Lukas Bank S.A.