Rola kobiet w rozwoju przedsiębiorczości w Tarnowie - Dębniak, Małgorzata (My University, 2010)
Bezrobocie jest społecznym zjawiskiem znanym prawdopodobnie każdemu człowiekowi. Jednak, dopóki sami go nie doświadczymy, tak naprawdę nie wiemy, czym jest, i jakie są jego skutki dla indywidualnej jednostki jak i dla ogółu społeczeństwa. Bezrobocie to zjawisko, które trudno jest zdefiniować jednoznacznie. Pewnym jest to, że wśród społeczeństwa istnieje grupa ludzi, którzy pozbawieni są pracy zarobkowej, mimo iż jej potrzebują, są to właśnie osoby bezrobotne. Na podstawie przeprowadzonych obserwacji można przypuszczać, że w rozwoju przedsiębiorczości w Tarnowie znaczącą rolę odgrywają kobiety. Udowodnienie tej hipotezy postarano się przedstawić na podstawie badań przeprowadzonych na wybranej reprezentacji kobiet. Hipoteza 2 Wiele kobiet prowadzi samodzielną działalność gospodarczą, gdyż pragną utrzymać siebie, względnie własną rodzinę. Czy tak jest w istocie starano się sprawdzić przeprowadzając badania. Uzyskam odpowiedź także na tak postawione pytania: Jaki rodzaj działalności kobiety najchętniej wybierają, a także jaki poziom satysfakcji osiągają prowadząc własne firmy? Wyniki badań które przeprowadzono na grupie kobiet w wieku od 18 do 50 lat dowodzą, że kobiety chętnie podejmują pracę „na własny rachunek” (43,74% ankietowanych) lub przynajmniej taką możliwość rozważają. Uważają się za kobiety przedsiębiorcze (53,28%). Cenią sobie niezależność i chcą mieć wpływ na wysokość swoich dochodów i organizację czasu pracy. W podejmowaniu własnej działalności najczęściej skorzystały lub skorzystałyby ze środków oferowanych bezzwrotnie z Funduszy Unijnych (64,4%). Ta forma dotacji nie obciąża budżetu domowego, a jednocześnie pozwala na rozpoczęcie niejednokrotnie dochodowego biznesu. Działalność jaką preferują kobiety to raczej usługi związane z ich wykształceniem zawodowych, a mianowicie fryzjerskie, kosmetyczne, krawieckie i tym podobne. Chętnie również podejmują działalność handlową.
The role of women in the development of entrepreneurship in Tarnow
Keywords: bezrobocie; kobieta; Tarnów; przedsiębiorczość; rozwój gospodarczy; przedsiębiorczość lokalna