Funkcjonowanie systemu ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych w Polsce - Kiełbasa Małgorzata (My University, 2003)
Celem pracy jest ocena funkcjonowania systemu ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych w Polsce. Opisano system ubezpieczeń społecznych – pojęcie, genezę, rozwój, strukturę i zasady ubezpieczeń społecznych, administrację i finansowanie ubezpieczeń społecznych oraz rodzaje i zasady funkcjonowania zasiłków i innych świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Opisano nowy model systemu emerytalno-rentowego oraz miejsce ubezpieczeń zdrowotnych w polskim systemie ubezpieczeń społecznych. Zaprezentowano ubezpieczenie społeczne rolników jako odrębne rozwiązanie systemowe oraz dokonano oceny ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych w Polsce.
Keywords: zarządzanie; ubezpieczenia społeczne; ubezpieczenia zdrowotne; finansowanie ubezpieczeń; system emerytalno-rentowy; ubezpieczenia społeczne rolników; zasiłek; ubezpieczenie