ISPA jako nowe źródło finansowania pomocy przedakcesyjnej dla krajów kandydujących - możliwości wykorzystania przez Polskę - Rudziński Robert (My University, 2004)
Praca poświęcona jest problematyce Funduszu ISPA jako nowego źródła finansowania pomocy przedakcesyjnej dla krajów kandydujących. Omówiono genezę pomocy dla państw Europy Środkowej i Wschodniej. Przedstawiono w zarysie programy wspólnotowe i dla organizacji pozarządowych, jak również zagadnienia pomocy Unii Europejskiej dla Polski w ramach Funduszy PHARE i SAPARD. Zaprezentowano Fundusz ISPA jako przedakcesyjny instrument realizacji polityki strukturalnej w dziedzinie środowiska i transportu. Przedstawiono problematykę środowiska w Polsce i realizację polityki ekologicznej państwa przy wykorzystaniu form pomocy oferowanych przez Unię Europejską. Opisano założenia polityki Polski w dziedzinie ochrony środowiska, a także zakres przedsięwzięć koniecznych do wypełnienia kryteriów członkostwa ustalonych w trakcie negocjacji akcesyjnych w obszarze „Środowisko”. Zwrócono uwagę na możliwości współfinansowania inwestycji w tym sektorze ze środków Funduszu ISPA. Omówiono Narodową Strategię dla Sektora Transportu i w jej kontekście wykorzystanie pomocy przedakcesyjnej z Unii Europejskiej. Zaprezentowano główne założenia polityki transportowej w Polsce, kryteria selekcji projektów oraz źródła ich finansowania. Uwagę szczególną zwrócono na priorytety do współfinansowania środkami ISPA w dziedzinie transportu.
Keywords: zarządzanie; integracja Polski z Unią Europejską; fundusze przedakcesyjne; ISPA; środowisko; polityka ekologiczna; trasnport; współfinansowanie