Technologia VoIP - Kania, Sławomir (My University, 2006)
Praca ma na celu przedstawienie obecnego stanu technologii potocznie zwanej telefonią internetową. Oprócz technicznych informacji starano się odpowiedzieć na kilka zagadnień związanych z wdrażaniem i wykorzystaniem tej technologii w sektorze biznesowym w naszej rzeczywistości. Dobór informacji zawartych w tej pracy oparto na kilkuletnim doświadczeniu autora w projektowaniu, wdrażaniu i technicznej obsłudze technologii VoIP, przede wszystkim dla małych firm. W początkowych rozdziałach skoncentrowano się na teoretycznych aspektach związanych z technologią. Omówiono technologie związane z sieciowymi zagadnieniami takimi jak protokoły transportu, przesyłanie danych i terminologię z tym związaną. Następnie skoncentrowano się na przesyłaniu dźwięku i związanej z tym kompresji a także problemami jakie mogą się pojawić podczas przesyłania dźwięku przez sieć pakietową czyli opóźnienia, gubienie pakietów oraz sposobami podnoszenia jakości połączenie głosowego. W głównej części pracy opisano dwa najbardziej znane protokoły sygnalizacyjne H323 i SIP. Dość dokładnie opisano ich strukturę i sposób działania. Jednym z ważniejszych tematów będzie bezpieczeństwo w technologii telefonii pakietowej. Opisano możliwości ataków i zagrożeń w przypadku tej technologii a także sposoby i pomysły ich uniknięcia. W następnych rozdziałach opisano rozwiązania sprzętowe i programowe. Najciekawszym tematem będzie rozdział o praktycznym wykorzystaniu rozwiązań VoIP. Na koniec nadmieniono o kosztach a raczej ich obniżeniu w przypadku użycia technologii VoIP.
Voice over Internet Protocol Technology
Keywords: Technologia Voice over Internet Protocol (VoIP); telefonia internetowa; protokoły komunikacyjne