Rola inwestycji współfinansowanych ze środków UE w procesie rozwoju regionalnego na przykładzie Gminy Kamionka Wielka - Cisak, Anna (My University, 2011)
Główny cel pracy stanowiła analiza wykorzystania funduszy unijnych w Gminie Kamionka Wielka. Szczegółowym celem opracowania jest ocena efektywności pozyskanych środków zewnętrznych oraz określenie ich wpływu na rozwój gospodarczy Gminy Kamionka Wielka. Cel ten został zrealizowany poprzez studia literaturowe oraz drobiazgową analizę sytuacji w badanej gminie. Ponadto w pracy starano się pokazać perspektywy i cele rozwoju Gminy Kamionka Wielka w oparciu o fundusze Unii Europejskiej w kolejnych latach. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale I omówiono podstawowe zagadnienia dotyczące polityki regionalnej Unii Europejskiej, pojęcie regionu i definicja polityki regionalnej UE. Opisane zostały również cele polityki regionalnej UE oraz jej zasady. Szczegółowo opisana została Ustawa o Narodowym Planie Rozwoju - jako narzędzia realizacji polityki regionalnej. Rozdział II zawiera charakterystykę funduszy strukturalnych w Polsce. W tym rozdziale omówiono: Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, oraz Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko. Rozdział III poświęcono zaprezentowaniu badanej gminy. Omówione zostały warunki geograficzne i przyrodnicze, rys historyczny. Uwagę zwrócono także na sytuację społeczno – gospodarczą badanej jednostki. Tematem rozdziału IV jest analiza wykorzystania funduszy unijnych w Gminie Kamionka Wielka oraz próba oceny skuteczności pozyskiwania funduszy unijnych w badanej jednostce. Omówione zostały perspektywy i cele rozwoju Gminy Kamionka Wielka w oparciu o fundusze Unii Europejskiej w kolejnych latach.
Role of investments co-financed from EU funds in the process of regional development on the example of the Gmina Kamionka Wielka
Keywords: polityka regionalna UE; Narodowy Plan Rozwoju (NPR); fundusze strukturalne; gmina; finansowanie inwestycji w gminie