Osobowościowe i organizacyjne wyznaczniki stresu w miejscu pracy: źródła i sposoby radzenia sobie. Analiza zagadnienia na podstawie Jasielskiego Biura Obsługi Klienta Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazowego - Ochałek, Sylwia (My University, 2010)
Stres związany z pracą jest ważnym zagadnieniem nie tylko dla pracowników, ale także pracodawców, gdyż dotykając jednostkę, oddziałuje na całość organizacji. Celem pracy jest przybliżenie wiedzy dotyczącej stresu w miejscu pracy, ze szczególnym uwzględnieniem źródeł jego powstawania i sposobów przeciwdziałania mu, na przykładzie Biura Obsługi Klienta Gazowni Jasielskiej Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazowego, które jest liderem rynku gazu w Polsce. Samo badanie pozwoliło na dokładną analizę zjawiska stresu i umożliwiło spojrzenie na jego strukturę i znaczenie dla funkcjonowania zawodowego człowieka. W niniejszej pracy problem badawczy dotyczył charakterystyki stresu wpływającego na pracowników Jasielskiego Biura Obsługi Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazowego. W związku z tym, sformułowano następujący problem główny: W jakim stopniu środowisko pracy wpływa na efektywność pracowników? Do realizacji zamierzenia badawczego wykorzystana została metoda sondażu diagnostycznego. Do wybranej metody badawczej za najistotniejszą technikę zbierania materiału empirycznego uznana została ankieta. W badaniu wzięło udział 40 pracowników Biura. Po przeprowadzonej analizie materiału badawczego wysunięto wiele istotnych wniosków. Pewne jest, że środowisko pracy wpływa na samopoczucie i efektywność pracowników. Jeśli warunki i atmosfera pracy nie są sprzyjające dla człowieka, to jest on narażony na zaistnienie zjawiska stresu.
Personality and organizational determinants of stress at workplace: sources and coping strategies. An analysis of the problem based on Customer Service Office of Polish Oil and Gas Company in Jasło
Keywords: stres; praca w stresie; praca; osobowość pracownika