Efektywne zarządzanie portfelem marek na przykładzie Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Mineral Complex - Pyrć, Adam (My University, 2013)
Głównym celem niniejszej pracy magisterskiej było poznanie postaw i opinii na temat produktów firmy Mineral Complex oraz ustalenie poziomu wiedzy respondentów na temat wód mineralnych. Kolejnym celem było opracowanie takich rozwiązań aby marki wód mineralnych zawartych w portfelu marek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Mineral Complex Sp. z o. o. osiągnęły lepsze wyniki sprzedażowe i marketingowe na polskim rynku wód. Analizę badawczą przeprowadzono za pomocą kwestionariusza ankiety, która zbadała opinie ludzi na temat rynku wód w Polsce oraz doświadczenia autora z kilkuletniej pracy w branży. Badanie przeprowadzono w miesiącu sierpniu, a udział w nim wzięło 200 osób. Najważniejsze wyniki analizy pokazują, że rynek wód mineralnych i źródlanych w Polsce jest rynkiem niezwykle wymagającym i bez wystarczających nakładów finansowych na reklamę i promocję, nowa marka nie ma większych szans na zdobycie stabilnej pozycji konkurencyjnej na rynku. Kolejny ważny wniosek jest taki, że badani mają problem z rozróżnieniem wody mineralnej od źródlanej. Pomimo, że na pytanie dotyczące wyboru wód przez konsumentów, większość osób odpowiedziała, że pije wodę mineralną lub źródlaną, wyniki odpowiedzi kolejnych pytań wykazały, że jest inaczej. Wyniki badania ukazały również, że respondenci chętniej kupują najczęściej dwie, trzy marki wody zbliżonej jakości w plastikowym opakowaniu, którą najczęściej nabywają w sieciach handlowych lub sklepach spożywczych, a najważniejszymi czynnikami w procesie wyboru wód jest smak i cena. Wyniki analizy badawczej dotyczącej produktów firmy „Mineral Complex” pokazały, że produkty te nie są najpopularniejszymi markami wód, ale również nie zaliczają się do najmniej popularnych wód w Polsce.

The main aim of the dissertation was to explore attitudes and opinions regarding a company named Mineral Complex as well as establishing the level of general public’s knowledge of mineral water. Its additional goal was to elaborate on solutions which could positively influence sales and marketing efforts of products belonging to Przedsiebiorstwo Wielobranzowe Mineral Complex Limited. The study was completed through the use of both qualitative questionnaire, that assessed customers’ views in relation to polish mineral waters’ market in Poland, as well as author’s expertise gained during his long-term career in the market in question. The study was undertaken in August and reached 200 people in its scope. The most important results of the study showed that the market is extremely demanding and brands without appropriate marketing strategies and funds are unable to gain sufficient competitiveness crucial to their success. Furthermore, the obtained results showed that it is extremely difficult for the audience to differentiate mineral from spring water. Despite the fact that consumers were asked regarding types of water that they drank, the majority answered with mineral or spring, answers provided in latter questions proved their inability to distinguish one type from another. Findings also highlighted that respondents most frequently purchase waters in plastic bottles, from two or three brands of a similar quality. Those are bought in shopping malls or convenience stores and the most significant factor in the decision-making process are their flavours and price. The analysis’ results of the Mineral Complex company indicated its products are located in the mid-market and showed areas where improvements could be made in order to enhance its competitiveness.
Effective brands management - Case study: Mineral Complex Limited
Keywords: marka; Mineral Complex; woda mineralna; strategia marki; brand; mineral water; brand strategy