Mobilna aplikacja do nawigacji w komunikacji miejskiej na system Android - Bartoszek, Kamil (My University, 2011)
Sprawne korzystanie z komunikacji miejskiej w dużych miastach, gdzie siatka połączeń jest zazwyczaj bardzo rozbudowana stanowi nie lada wyzwanie zwłaszcza dla osób przyjezdnych, a częste zmiany w rozkładach i trasach dodatkowo pogłębiają ten problem. Rosnąca liczba urządzeń mobilnych z coraz większymi mocami obliczeniowymi, wyposażonych w moduł GPS oraz dostęp do internetu sprawiły, że zaczęły powstawać mobilne aplikacje ułatwiające korzystanie z komunikacji publicznej. W momencie podjęcia decyzji o temacie pracy, wszystkie znane mi tego typu aplikacje na platformę Android nie obsługiwały komunikacji miejskiej w Krakowie, a ponieważ jestem jej częstym użytkownikiem postanowiłem stworzyć taką aplikacje. Celem mojej pracy jest zaprojektowanie i wykonanie mobilnej aplikacji ułatwiającej korzystanie z komunikacji miejskiej. Ponieważ aplikacja jest stworzona w oparciu o platformę Android praca ma również charakter przewodnika po tej technologii.
Public transport navigation, mobile application for Android system
Keywords: system operacyjny; aplikacje internetowe; technologie mobilne