Polityka handlowa Unii Europejskiej. Zakres dostosowań do zasad funkcjonowania Jednolitego Rynku Europejskiego dla nowych i przyszłych członków - Swarbuła Barbara (My University, 2004)
Celem pracy jest analiza polityki handlowej Unii Europejskiej oraz zakresu dostosowań do zasad funkcjonowania Jednolitego Rynku Europejskiego dla nowych i przyszłych członków. Zaprezentowano ideę integracji gospodarczej – jej szanse i zagrożenia dla państw Unii Europejskiej oraz organizacje i zasady wspólnej polityki handlowej. Przedstawiono swobodny przepływ towarów jako element składowy wspólnej polityki handlowej oraz praktyczny wymiar dostosowania polskich przedsiębiorstw do wspólnej polityki handlowej UE. Zaprezentowano miejsce Polski w Unii Europejskiej – polską rację stanu, uwarunkowania i perspektywy.
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; polityka handlowa; Jednolity Rynek Europejski; integracja gospodarcza; swobodny przepływ towarów; system celny; normy; certyfikaty