Wpływ dywidendy na wycenę opcji na akcje na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Szewczuk Tomasz (My University, 2006)
Najlepszą metodą dla zabezpieczenia się przed ryzykiem, oraz do spekulacji są instrumenty pochodne. Mnogość derywatów pozwala z jednej strony na zabezpieczanie się przed ryzykiem, a z drugiej na spekulację. Tylko dzięki temu że na rynku są dwie grupy graczy o przeciwnych opiniach odnośnie zmian jakie mogą zajść w przyszłości jest możliwe istnienie instrumentów pochodnych. W dzisiejszych czasach rynek instrumentów pochodnych oferuje inwestorom wiele różnych możliwości inwestowania. Do instrumentów pochodnych należą m.in.: kontrakty forward, kontrakty futures, warranty, opcje, SWAP. Każdy z tych instrumentów jest przeznaczony do innego inwestora, innego rodzaju zabezpieczenia się przed ryzykiem, bądź daje inne możliwości spekulacji. Każdy z nich wiąże się z pewnym ryzykiem. W ostatnich latach na naszym rynku pojawiają się opcje na akcje. Na rynkach światowych opcje na akcje są w obrocie od 1973 r. są notowane na Chicago Board Options Exchange. Ponieważ wartość akcji spółki może ulegać częstym i dużym wahaniom to wystawca opcji musi sobie wliczyć to w swoje ryzyko, a tym samym cenę opcji. Zgodnie ze „Szczegółowymi zasadami obrotu giełdowego” §31b w przypadku wystąpienia dywidendy wyższej niż 10% średniej ważonej wolumenem z kursów transakcji zawartych w ostatnim dniu notowana akcji z oznaczeniem „z dywidendą” następuje korekta kursu wykonania opcji o wartość dywidendy przypadającej na jedną akcję. Nowy kurs wykonania jest zaokrąglany do pełnych złotych. Celem pracy jest zbadanie jak duży wpływ ma zapis w tym paragrafie na cenę opcji.
Dividend influence on option pricing on Warsaw Stock Exchange
Keywords: finanse; opcje; Giełda Papierów Wartościowych; instrumenty pochodne; forward; futures; warranty; SWAP