Zdalnie sterowany robot mobilny do zadań transportowych - Ruchała, Damian (My University, 2015)
Rozwój technologiczny który w przeciągu ostatnich dziesięcioleci wzrasta bardzo intensywnie spowodował, że dysponujemy dziś doskonałymi narzędziami elektroniki. Odpowiednio wykorzystane stanowią doskonałe podłoże do budowy urządzeń które rewolucjonizują dzisiejszy świat. W odpowiedzi na oczekiwania ludzi powstają zaawansowane roboty, które wspomagają nas w życiu codziennym. Niniejsza praca przedstawia podstawową problematykę związaną z zaprojektowaniem mobilnego robota zdalnie sterowanego do zadań transportowych. Został przedstawiony zarówno aspekt techniczno-mechaniczny to jest sposób budowy zewnętrznej urządzenia jak i programowy obejmujący zaprojektowany interfejs sterujący oraz sam kod źródłowy programu sterującego. Zaprezentowano urządzenia takie jak Raspberry Pi, SparkFun Rover5 czy Adafruit Servo Driver. Interfejs wykonano przy pomocy języków i bibliotek takich jak HTML, jQuery, PHP, Python oraz MySQL.

Technological progress which within the last decade grew intensively caused that now we have excellent electronic tools at our disposal. Appropriately used, they can be a perfect basis in the process of creating revolutionary devices which change the world. In response to people’s expectations, advanced robots useful in everyday life occur. This thesis shows basic problematic aspects associated with designing and structure of the mobile remote-controlled robot for transport tasks. It presents not only technical and mechanical aspects i.e. the outside structure of the device, but also programming aspects such as steering wheel control interface and source code of the program. There were presented devices such as Raspberry Pi, SparkFun Rover5 or Adafruit Servo Driver. The interface was created using languages and libraries such as HTML, jQuery, PHP, Python or MySQL.
Remote controlled mobile robot for transport tasks
Keywords: transport; Raspberry Pi; robotyka; robot; transport; Raspberry Pi; robotics; mobilny robot zdalnie sterowany; remote-controlled robot; mobile robot