Zastosowanie instrumentów marketingu mix przez Artman S.A. w procesie budowy marki - Krężel, Katarzyna (My University, 2010)
Celem pracy jest analiza wykorzystania poszczególnych narzędzi marketingu-mix przez przedsiębiorstwo Artman S.A. w procesie kreowania marki „House” oraz ocena dotychczasowej skuteczności prowadzonych działań i sformułowanie rekomendacji na przyszłość. Omawiany podmiot działa w sektorze odzieżowym, gdzie współcześnie niezbędne jest podejmowanie licznych działań marketingowych. Cel pracy determinuje jej strukturę. Praca składa się z dwóch części. Pierwszą stanowią rozważania teoretyczne, przeprowadzone na podstawie dostępnych źródeł. W drugiej części przedstawione zostały zagadnienia empiryczne – część tę stanowią rozdziały trzeci i czwarty. W rozdziale pierwszym opisana została rola marketingu w nowoczesnym przedsiębiorstwie. Przedstawiono istotę oraz pojęcie marketingu, scharakteryzowano strategię marketingową jako istotny czynnik sukcesu rynkowego podmiotów gospodarczych. W rozdziale tym określono czym jest plan marketingowy. Wyjaśniono także jakie są funkcje i cele planowania marketingowego. Rozdział drugi opisuje szczegółowo poszczególne elementy marketingu mix. W ramach tego rozdziału scharakteryzowane zostały takie kategorie marketingowe, jak: produkt, cena, dystrybucja oraz promocja. W rozdziale trzecim przedstawiono charakterystykę działalności przedsiębiorstwa Artman S.A. Opisana w nim została historia podmiotu oraz jego misja i wizja. Scharakteryzowano także profil działalności opisywanej spółki. W rozdziale tym przedstawiono system zarządzania przedsiębiorstwem Artman S.A. oraz zakres ich odpowiedzialności. Scharakteryzowano także sytuację finansową omawianego podmiotu. Rozdział trzeci zawiera również analizę otoczenia, w którym działa przedsiębiorstwo Artman S.A. Przedstawiono w nim analizę TOWS/SWOT, która posiada znaczny wpływ na strategię marketingową jednostki oraz przyjęte w jej ramach działania marketingowe. Rozdział czwarty opisuje zastosowanie instrumentów marketingu mix w Artman S.A. Opisane w nim zostało szczegółowo kształtowanie takich kategorii, jak produkt, strategia cenowa, dystrybucja oraz promocja prowadzone przez Artman S.A. w szczególności w ramach rozwoju sieci sklepów odzieżowych pod marką „House”. W rozdziale czwartym zawarto ocenę działań prowadzonych w zakresie poszczególnych elementów marketingu-mix w sieci „House” oraz rekomendacje na przyszłość.
Application of marketing mix instruments by Artman S.A. in the process of brand building
Keywords: strategia marketingowa; marketing-mix