Determinanty faz rozwoju przedsiębiorstwa na przykładzie KIMBERLY-CLARK Klucze S.A. - Swędzioł Michał (My University, 2007)
Rozwój jest pojęciem bardzo złożonym, odnosi się zarówno do przyrody, społeczeństwa jak i gospodarki. Z procesami rozwoju mamy do czynienia stale w otaczającym nas świecie. Podstawą, a także motorem każdego rozwoju jest zmiana istniejącego stanu rzeczy, dlatego najogólniej moŜna stwierdzić, że rozwój jest procesem dokonujących się zmian. Rozwój jest zjawiskiem, który przebiega w czasie, a więc ma wymiar długookresowy i dokonuje się stopniowo. Potrzeba zmian leży u podstaw procesów rozwoju każdego przedsiębiorstwa. W pracy zatytułowanej „Determinanty faz rozwoju przedsiębiorstwa na przykładzie Kimberly-Clark Klucze S.A.”, zostanie poruszona problematyka możliwości rozwoju w badanej firmie. Przedmiotem badań jest analiza i ocena Kimberly-Clark Celem tej pracy jest udowodnienie, że spółki dążące do rozwoju są bardziej efektywne, konkurencyjne i wiarygodne dla klientów oraz inwestorów. W związku z powyższym, w pracy zostały postawione następujące hipotezy: 1) Zmiany są determinantem rozwoju przedsiębiorstwa. 2) Rozwój sprzyja pozyskiwaniu kapitału dla przedsiębiorstwa i pomnażaniu finansów w spółce. 3) Rozwój jest potwierdzeniem skutecznej działalności spółki.
Determinants of growth on the example of the company KIMBERLY-CLARK Klucze S.A
Keywords: rozwój przedsiębiorstwa; zmiany w przedsiębiorstwie; pozyskiwanie kapitału dla przedsiębiorstwa; pozycja rynkowa firmy; firma Kimberly-Clark Klucze S.A; strategia przedsiębiorstwa