Analiza porównawcza automatów do gry na giełdzie walutowej Forex opartych o wskaźniki średniej kroczącej i MACD - Ziaja, Grzegorz (My University, 2012)
W pracy magisterskiej „Porównanie automatów do gry na giełdzie walutowej Forex opartych o wskaźniki średniej kroczącej i MACD” zweryfikowano hipotezę „Wskaźnik MACD w automatach na giełdzie walutowej przynosi większy zysk i potrafi dokonać większej ilości zyskownych transakcji na rynku w stosunku do wskaźnika średniej kroczącej, w okresach krótszych od trzech miesięcy”. Postawioną w pracy hipotezę zweryfikowano przy pomocy automatów testowanych empirycznie na danych z przeszłych okresów na platformie TMS Brokrers – GO4X, napisanych w języku MQL, które oparto o wskaźniki średniej kroczącej i MACD. Przeprowadzone badania pozwoliły zweryfikować hipotezę negatywnie. Pozwoliły także wysnuć dodatkowe wnioski, iż automaty budowane w języku MQL potrafią zarabiać na giełdzie walutowej. Jednak giełda Forex to nieprzewidywalny rynek – nie istnieje uniwersalna strategia do wszystkich par walutowych. Stwierdzono także, iż skuteczność strategii testowanych na danych z przeszłości nie daje gwarancji skuteczności na tym samym poziomie w obecnym okresie.

The master degree thesis „The comparison of two bots playing on Forex built on moving average and MACD indicators” verified the following hypothesis: “Indicator MACD in bots generates bigger income and makes more profitable transactions in shorter time than three months than bots built on moving average”. The hypothesis was verified by bots built on those indicators, which were written in MQL language on TMS Brokers – GO4X platform. The research helped to verify negatively the hypothesis. Other conclusions from the research were: bots are capable of generating positive rates of return on Forex exchange, however Forex is an unpredictable market – there is no strategy, which is universal to all currencies and the effectiveness of the strategy tested on data from the past could not be the same.
The comparison analysis of two bots playing on Forex exchange built on moving average and MACD indicators
Keywords: Forex; automaty; MQL; wskaźniki; strategia; programowanie