Konstrukcja portfela funduszu inwestycyjnego z zastosowaniem instrumentu wolnego od ryzyka - oczekiwany zwrot i ryzyko inwestycji. - Kęcki Paweł (My University, 2006)
Fundusze inwestycyjne były pierwotnie formą inwestowania znaną jedynie w krajach anglosaskich, sytuacja ta zaczęła się zmieniać dopiero w latach pięćdziesiątych dwudziestego wieku. W Polsce pierwszy fundusz inwestycyjny, zwany ówcześnie funduszem powierniczym, stworzony został w lutym 1992 roku. Od wspomnianego momentu popularność funduszy inwestycyjnych w Polsce jako formy oszczędzania sukcesywnie rosła, osiągając 18,8% ogółu form oszczędności w roku 2005. Należy nadmienić, iż rynek funduszy inwestycyjnych w Polsce jest wciąż rynkiem rokującym dalszy rozwój, dla porównania w roku 2005 fundusze inwestycyjne zajmowały 55% ogółu form oszczędzania na rynku amerykańskim. Celem pracy jest stworzenie aktywnego portfela inwestycyjnego składającego się z akcji 10 spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (posiadających równy udział w portfelu) oraz portfela inwestycyjnego, konstruowanego z myślą o osiągnięciu z góry założonego zwrotu przy jak najmniejszym poziomie ryzyka, przy jednoczesnym uwzględnieniu w tymże portfelu instrumentu wolnego od ryzyka. Ponadto przeanalizowano ewentualne korzyści oraz wady płynące z skonstruowania portfela, w którego skład wchodzi instrument wolny od ryzyka. Jako wspomniany instrument wolny od ryzyka wybrano 52-tygodniowy bon skarbowy, natomiast horyzont czasowy przyjęty do zawartych w niej rozważań to okres od końca czerwca 2003 do grudnia 2005 roku.
Keywords: fundusze inwestycyjne; portfel inwestycyjny; Giełda Papierów Wartościowych; ryzyko; miary ryzyka akcji; portfel efektywny; dywersyfikacja portfela