Marka jako źródło budowania pozycji konkurencyjnej małego przedsiębiorstwa na rynku lokalnym - Budek, Mateusz (My University, 2015)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie marki rozumianej jako zbiór elementów rozpoznawczych przedsiębiorstwa w roli narzędzia promocji. Pierwszy rozdział opisuje sektor małych i średnich przedsiębiorstw, jego definicję i cechy. Opisano historię rozwoju sektora w Polsce oraz wpływ małych firmy na gospodarkę kraju i Unii Europejskiej. Drugi rozdział przedstawia marketingowe podejście do marki, jej funkcje oraz możliwości budowania przewagi konkurencyjnej. Rozdział trzeci prezentuje palarnie kawy Maestrocafe, firmę z sektora MSP. Opisany został rynek kawy w Polsce i na świecie, a także historia branży kawowej. Ostatni rozdział opisuje metodologię, cele i hipotezy badań. Analizę wyników ankiety i weryfikację postawionych wcześniej hipotez.

The purpose of this study is to present brand as a collection of distinctive items the company promotional tools. The first chapter describes the small and medium-sized enterprises, its definition and characteristics. It describes the history of the development of the sector in Poland and the impact of small business on the economy of the country and the European Union. The second chapter presents a a marketing approach to brand, its functions and capabilities building a competitive advantage. Chapter three presents Maestrocafe, the company from the SME sector. It described the coffee market in Poland and globally, as well as the history of the coffee industry. The last chapter describes the methodology, objectives and hypothesis testing. The analysis of the survey results and verify hypothesis posed earlier.
Brand as a source of competitive position of small businesses in the local market
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; marketing; marka lokalna; budowanie przewagi konkurencyjnej; rynek kawy; SME sector; marketing; local brand; competitive advantage; market maker