Porównanie kredytów konsumpcyjnych w Banku Spółdzielczym w Nowym Sączu i w Banku Zachodnim WBK S.A. w Nowym Sączu - Haberek, Ewa (My University, 2013)
Głównym celem niniejszej pracy jest charakterystyka banków oraz analiza kosztów kredytów konsumpcyjnych w Banku Spółdzielczym w Nowym Sączu oraz w Banku Zachodnim WBK S.A. w Nowym Sączu. Część teoretyczna opisuje rynek bankowy w Polsce, analizuje cały proces kredytowy oraz zasady wnioskowania o kredyt. Wszystkie parametry kredytu zostały szczegółowo scharakteryzowane, aby pomóc w dokładniejszym zrozumieniu zagadnienia. Pierwsza część pracy magisterskiej przedstawia historię, zakres działalności, oraz strukturę organizacyjną Banku Spółdzielczego w Nowym Sączu i Banku Zachodniego WBK S.A. w Nowym Sączu. Część empiryczna to porównanie kredytów konsumpcyjnych. Głównym założeniem jest sprawdzenie, czy forma działalności oraz okres kredytowania wpływają na całkowity koszt kredytu. Zbadanie wyżej postawionej hipotezy wymagało przeprowadzenia analizy porównawczej kredytów konsumpcyjnych w Banku Spółdzielczym w Nowym Sączu i w Banku Zachodnim WBK S.A. w Nowym Sączu. Badanie zostało wykonane na podstawie danych z harmonogramów spłaty oraz formularzy informacyjnych uzyskanych od doradcy bankowego tego samego dnia w obu instytucjach. Analiza porównawcza pokazała, iż koszt kredytu konsumpcyjnego jest niższy w banku spółdzielczym, niż w banku w formie spółki akcyjnej.

The main objective of this paper is to analyze the characteristics of banks and consumer credit costs in Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz and in Bank Zachodni WBK S.A. in Nowy Sącz. The theoretical part describes the Polish banking market, analyzes the credit process and rules of application for credit. All parameters of the loan have been characterized in detail to help with a more accurate understanding of the issues. The first part of the thesis presents the history, scope of activities, and the organizational structure of Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz and in Bank Zachodni WBK S.A. in Nowy Sącz. The empirical part is the of comparison of consumer loans. The main idea is to check whether the form of operations and loan term impact on the total cost of the loan. To examine the above hypothesis required a comparative analysis of consumer loans of Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz and in Bank Zachodni WBK S.A. in Nowy Sącz. The study was performed using data from repayment schedules and information sheets provided by the account manager on the same day in both institutions. Comparative analysis showed that the cost of consumer credit is lower in the Bank Spółdzielczy than in the Bank Zachodni WBK S.A.-the bank in the form of a joint stock company.
Comparison of consumer loans in Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz and in Bank Zachodni WBK S.A. in Nowy Sącz
Keywords: bank spółdzielczy; bank w formie spółki akcyjnej; kredyt; całkowity koszt kredytu; RRSO; analiza porównawcza; cooperative bank; the bank in the form of a joint stock company; trust; the total cost of credit; APR; comparative analysis