Zarządzanie zasobami ludzkimi a system ocen pracowników - Wysowska, Marzena (My University, 2011)
Ważnym narzędziem zarządzania zasobami ludzkimi jest ocena pracowników. Umożliwia ona pokazanie pracownikom postaw i zachowań pożądanych w organizacji, zaś przełożeni poprzez ocenę podległych pracowników zyskują informacje o ich potencjale zawodowym oraz wynikach ich pracy. Ocena pracy jest ważnym źródłem informacji, które mogą być wykorzystane w różnych obszarach zarządzania organizacją oraz jego dalszego funkcjonowania. Głównym celem pracy jest ukazanie roli systemu ocen pracowniczych w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Rozdział pierwszy zawiera podstawowe informacje dotyczące zarządzania. Przedstawiono w nim ewolucję pojęcia zarządzania formułowanego na przestrzeni lat oraz opisano funkcje jakie ono pełni w organizacji. Kolejno wyjaśniona została różnica pomiędzy dwoma podobnymi pojęciami, a mianowicie zarządzaniem a przywództwem. W ostatnim podrozdziale ukazano style kierowania. Rozdział drugi przedstawia opisaną w literaturze istotę oraz klasyczne modele zarządzania zasobami ludzkim. Następnie zostały zaprezentowane obszary funkcji personalnej, takie jak: rekrutacja, wynagradzanie i rozwój pracowników. Rozdział trzeci został poświęcony roli ocen pracowników w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Zidentyfikowano cele oraz funkcje jakie pełni ocena w obszarze personalnym. Następnie opisano zasady oraz kryteria według których ocenia się pracowników. Ostatni podrozdział przedstawia najczęściej stosowane metody i techniki oceniania.
Human resource management and employee assessment system
Keywords: zarządzanie; kierowanie; zarządzanie zasobami ludzkimi; ocena pracowników; funkcja personalna